Van hokjes naar puzzelstukjes

Seizoen 4 - onderwijsvernieuwers - Aflevering 5 met Gert van den Heuvel over mensgericht een school leiden

May 16, 2022 Judith Webber Season 4 Episode 5
Van hokjes naar puzzelstukjes
Seizoen 4 - onderwijsvernieuwers - Aflevering 5 met Gert van den Heuvel over mensgericht een school leiden
Show Notes

Vandaag sprak ik met Gert van den Heuvel, die al jaren lang interim schoolleider is (meestal in het VO). Hij maakte na 26 jaar werkzaam te zijn in het onderwijs, zowel als docent wiskunde, teamleider en later als schoolleider de overstap naar ondernemerschap, als interimmer. Nu leidt hij scholen bij verander-opgaves, daar waar hij mag zijn. Plannen maakt hij niet, hij pakt zijn opdrachten stap voor stap aan, goed luisterend naar wat er speelt en wat er nodig is.

Gert had helemaal niet persé de ambitie om schoolleider te worden, maar zijn talent werd gezien door zijn leidinggevende. Wat een goud is dat, als anderen mensen iets zien in jou dat je zelf misschien niet helemaal zo zag.

Ik ken Gert al even en hij doet het anders, dat voelde ik al direct. Hij werkt heel duidelijk vanuit het mens-perspectief. Het gaat er hem om een steentje bij te kunnen dragen aan de groei van leerlingen. En als schoolleider ook aan de groei van docenten, van de organisatie zelf.

Openheid & transparantie zijn wat hem betreft van cruciaal belang om op het zachte vlak als op het harde vlak te kunnen opereren.  Juist door altijd open te zijn in wat er gebeurt, over wat hij wel en niet kan, we zijn allemaal mens. Gert is geen interimmer die het even komt fixen, maar gaat er vanuit dat hij met professionals werkt en juist graag deze kennis & ervaring benuttend.

We hebben het ook nog over hoe dan deze manier kan beklijven, als Gert vertrekt. Communicatie is alles daarin, vertelt hij bevlogen. Communicatie naar docenten, naar leerlingen, naar ouders. Gert benoemt heel bewust wat hij van plan is qua openheid & transparantie. En dat is iets wat hij consequent voorleeft, met vallen en opstaan. En ook dat vallen deelt hij.

Iedereen heeft zo'n behoefte om gezien te worden. Zo hebben we het over hiërarchie, die in het onderwijs nog vaak sterk aanwezig is, zelfs op het aan/afwezigheidsbord was dat zichtbaar. Gert heeft hier dus meteen iets aan gedaan, gelijkwaardigheid is de basis in iedere organisatie vindt hij.

"We doen het met elkaar". Gedeeld eigenaarschap is daar een mooi voorbeeld van, dit is dan de manier om met elkaar om te gaan, maar deze manier is nog niet doorgesijpeld naar de inhoud van het onderwijs, daar wordt nog frontaal lesgegeven bijvoorbeeld. Op de Montessori school waar Gert nu schoolleider is, doet dit heel congruent. De jaarklassensystemen zijn hier niet leidend, maar het ontwikkelniveau en de ontwikkelwil van de leerlingen staat centraal. Op dit soort scholen lukt dit in de onderbouw heel goed, maar het punt is dat iedereen in de bovenbouw door hetzelfde hoepeltje moet.

Toch vraag ik me af of de weg naar het hoepeltje niet anders kan... hoe kun je vernieuwing brengen in een bestaand systeem? Daar bomen we nog even over door...

Ik smul persoonlijk van zulke gesprekken, van zulke voorbeeldmakers, ik wens heel veel scholen een Gert!

Het is mijn missie om Nederland te onthokken. Want niemand past in een hokje, dat doet geen recht aan de hele mens, weet ik uit mijn ruime HR ervaring. Er is een alternatief nodig om meer ruimte te bieden aan talent. Om te bouwen aan vertrouwen, verbinding & veiligheid. Laten we puzzelstukjes vormen, samen een geheel vormen, allemaal even waardevol!

Meer over mij en mijn werk: www.judithwebber.nl