Van hokjes naar puzzelstukjes

Seizoen 4 - onderwijsvernieuwers - Aflevering 10 met Danae Bodewes over schaamteloze nieuwsgierigheid

June 22, 2022 Judith Webber Season 4 Episode 10
Van hokjes naar puzzelstukjes
Seizoen 4 - onderwijsvernieuwers - Aflevering 10 met Danae Bodewes over schaamteloze nieuwsgierigheid
Show Notes

Vandaag spreek ik met Danae (spreek uit als Dané) Bodewes (spreek uit als Bodéwus) - ja ik heb flink moeten oefenen om haar naam goed uit te spreken, met de juiste klemtoon enzo. Ik interviewde haar over nieuwsgierigheid en het effect hiervan op leren, op onderwijs. Dat was dan ook onderwerp van haar onderzoek bij Fontys Hogescholen en heeft mede geleid tot een boek. 

Schaamteloos nieuwsgierig, dat is een houding die ze iedereen toewenst.

Daar wordt de wereld mooier van aldus Danae. Nou dat ben ik natuurlijk roerend met haar eens, mijn eigen nieuwsgierigheid heeft me al ver gebracht, al ken ik het ook wel dat ik er om afgestraft werd - "stel toch niet van die moeilijke vragen". Gelukkig heb ik inmiddels van het vragenstellen m'n werk gemaakt.

Danae is er heerlijk bevlogen over en vertelt ook heel concreet hoe je nieuwsgierigheid kunt ontwikkelen, stimuleren eigenlijk liever gezegd. Want ieder mens is het, het hoort bij ons menszijn. En onzekerheid heeft er mee te maken of althans toegeven onzeker te zijn. Daar zit natuurlijk nog best wat taboe op in Nederland. Al hoort dat net zo goed bij ons menszijn.

Al heeft het woord nieuwsgierigheid gelukkig niet zoveel negatieve lading bij de meeste mensen, het wordt geassocieerd met speelsheid, met een soort losheid, die het aantrekkelijk maakt.

Ik vond het een heel vermakelijk en interessant gesprek. Ik hoop jij ook!

Het is mijn missie om Nederland te onthokken. Want niemand past in een hokje, dat doet geen recht aan de hele mens, weet ik uit mijn ruime HR ervaring. Er is een alternatief nodig om meer ruimte te bieden aan talent. Om te bouwen aan vertrouwen, verbinding & veiligheid. Laten we puzzelstukjes vormen, samen een geheel vormen, allemaal even waardevol!

Meer over mij en mijn werk: www.judithwebber.nl