Van hokjes naar puzzelstukjes

Seizoen 4 - onderwijsvernieuwers - Aflevering 24 met Jan Fasen over Agora onderwijs

October 12, 2022 Season 4 Episode 24
Van hokjes naar puzzelstukjes
Seizoen 4 - onderwijsvernieuwers - Aflevering 24 met Jan Fasen over Agora onderwijs
Show Notes

Dit is het allerlaatste interview online van het seizoen met #onderwijsvernieuwers en dat gesprek is werkelijk om door een ringetje te halen. Want... ik spreek met niemand minder dan Jan Fasen. Wat mij betreft een #vernieuwer pur sang.

Hij is namelijk - met een aantal anderen - de grondlegger van #agora onderwijs, een totaal andere manier van #onderwijs waar je als je hoort wat het inhoudt spontaan blij van wordt en weer naar de lagere school wilt!

Jan stapte in 2000 het onderwijs in en kwam direct allerlei problemen tegen. Een hoog ziekteverzuim onder leraren, maar ook een enorme demotivatie van leerlingen. Hij stelde zich de vraag "Hoe zouden we een school kunnen bouwen waarin leerlingen wél zin hebben om tot leren te komen en naar school te gaan?"

Elk kind heeft twee natuurlijke neigingen, namelijk 1) om ergens goed in te worden, om nieuwsgierig te zijn en dus 2) om te leren. Het is dus alleen nodig om dat te faciliteren.

Plezier en motivatie staan centraal bij Agora onderwijs. Jan wilde een open ruimte creëeren - agora staat voor plein, open ruimte - waarin leerlingen kunnen kiezen. Een school lijkt in niets op een traditionele school: er is geen klaslokaal, ze hebben niet allemaal dezelfde tafeltjes en stoeltjes, er is geen niveauverschil te merken, er is reuring. Al hoewel ze natuurlijk wel uiteindelijk examen doen volgens de huidige normen.

De kern van het Agoriaanse model is: vrije wil, keuzes maken en het idee "mijn persoonlijke ontwikkeling staat ten dienste van het grotere geheel".

Wat me treft in Jans verhaal is dat hij het allemaal doet voor ouders, voor leraren, voor leerlingen die niet passen in het traditionele onderwijs, niet zozeer om iedereen naar dit model te krijgen. Inmiddels zijn er 22 Agora scholen in Nederland en zelfs in het buitenland slaat het aan. Het Agorariaanse model sluit wel aan op de kaders van het Nederlandse onderwijs, het zijn rijksbekostigde scholen. Dat blijkt dus te kunnen. 

Het grotere doel is om kinderen te leren omgaan met vrijheid door ze dat te laten ervaren.

Luisteren dus !

Het is mijn missie om Nederland te onthokken. Want niemand past in een hokje, dat doet geen recht aan de hele mens, weet ik uit mijn ruime HR ervaring. Er is een alternatief nodig om meer ruimte te bieden aan talent. Om te bouwen aan vertrouwen, verbinding & veiligheid. Laten we puzzelstukjes vormen, samen een geheel vormen, allemaal even waardevol!

Meer over mij en mijn werk: www.judithwebber.nl